Wedstrijdkalender

2023-2024 

Datum Soort wedstrijd Locatie  Inschrijven
19 november 2023

Minioren wedstrijd

Verzamelen: 12.45uur

Inzwemmen: 13.00uur

Start wedstrijd: 13.30uur - 

Inschrijving wedstrijd Oss (minioren)

Programma wedstrijd Oss (minioren)

Golfbad in Oss

Euterpelaan 1, 5344 CA Oss

 https://forms.office.com/e/DJBSBX4DT3

Inschrijven kan t/m 8 november 19.00uur. 

26 november 2023

Minioren/Junioren/Jeugd/Senioren

 

Boxtel, Dommelbad

 Vanaf minioren 2 en ouder

https://forms.office.com/e/WdSfPJpTJU

Inschrijven kan t/m donderdag 16 november 19.00uur!

8,9 &10 december 2023 NJK korte baan Eindhoven Inschrijven kan alleen wanneer voldaan is aan de limieten voor het NJK.
10 december 2023

Minioren wedstrijd

Verzamelen: 12.00uur 
Inzwemmen: 12.15uur
Start wedstrijd: 12.45uur

Zwembad Kwekkelstijn:  Sportlaan 16, 5242 CR Rosmalen

 https://forms.office.com/e/c6D2myV1th

Inschrijven kan t/m 30 november 19.00uur 

15,16 & 17 december 2023 NK korte baan Den Haag  Inschrijven kan alleen wanneer voldaan is aan de limieten voor het NK.
28 december - 30 december 2023 Swimmeet Maastricht Maastricht

Aanmelden vanaf geboortejaar 2012 en ouder. Sluitingsdatum 27 oktober 2023.

https://forms.office.com/e/bbJAD3UyNi

13 & 14 januari 2023 Provinciale Winterkampioenschappen (Brabantse) junioren/jeugd/senioren Eindhoven Inschrijven kan alleen wanneer voldaan is aan de limieten voor deze wedstrijd. 
21 januari 2024 Junioren/Jeugd/Senioren Veldhoven  
 28 januari 2024  Competitie  Roosendaal

Automatisch ingeschreven. Afmelden bij TC als je niet kan deelnemen.

wedstrijdsecretariaat@zegenwerp.nl

4 februari 2024 Clubmeet (minoren)  Cuijk  
25 februari 2024  Junioren/Jeugd/Senioren Nuenen  
3 maart 2024 Minioren wedstrijd Eindhoven  
10 maart 2024 Competitie Boxtel

Automatisch ingeschreven. Afmelden bij TC als je niet kan deelnemen.

wedstrijdsecretariaat@zegenwerp.nl

 17 maart 2024  Junioren/Jeugd/Senioren  Valkenswaard
 24 maart 2024  Minioren wedstrijd  Boxtel

21 april

2024

Minioren wedstrijd Deurne  

2,3,4 & 5 mei 2024

(voorlopige datum)

ONMK lang bad 

(masters)

?  
25 & 26 mei 2024

Provinciale Zomerkampioenschappen

(Brabantse) 

junioren/jeugd/senioren

Eindhoven Inschrijven kan alleen wanneer voldaan is aan de limieten voor deze wedstrijd. 

1 & 2 juni 2024

Provinciale Zomerkampioenschappen

(Brabantse) 

junioren/jeugd/senioren

Eindhoven Inschrijven kan alleen wanneer voldaan is aan de limieten voor deze wedstrijd. 
8 & 9 juni 2024 Minioren Finales   Oosterhout Inschrijving alleen mogelijk bij behalen van finale plaatsen. Trainer zal contact leggen hierover. 
 13, 14, 15 & 16 juni 2024  NK lange baan   ?  Inschrijven kan alleen wanneer voldaan is aan de limieten voor het NK.
  21,22 & 23 juni 2024  NJK lange baan   ?  Inschrijven kan alleen wanneer voldaan is aan de limieten voor het NK.
29 & 30 juni 2024 NK sprint  ? Inschrijven kan alleen wanneer voldaan is aan de limieten voor het NK.

Wedstrijdinformatie 

Welke wedstrijden zijn er?

Competitie

De nationale zwemcompetitie wordt door de KNZB georganiseerd. Zegenwerp komt uit in de A-competitie. De snelste tijden van iedere club op de verschillende afstanden in de diverse leeftijdsklassen worden omgerekend naar seconden en bij elkaar opgeteld. Als er op een bepaalde afstand geen deelnemers zijn, wordt er een vervangende tijd toegekend. De club met de laagste totaaltijd eindigt het hoogste in de stand. Op het programma staan afstanden van 50 tot en met 400 meter en diverse estafettes.

De competitiewedstrijden zijn voor Junioren en ouder. De trainers bekijken per wedstrijd en per zwemmer wat de beste opstelling is. Het kan dus voorkomen dat je bij oudere zwemmers mee zwemt, of dat je een keer een afstand zwemt die je minder leuk vindt. Maar, ook zwemmen is een teamsport, samen bepalen we hoe hoog we in de competities eindigen!

Om de competitiewedstrijden mee te mogen zwemmen, moet een zwemmer alle slagen zodanig beheersen dat hij/zij geen diskwalificaties krijgen. Om zo hoog mogelijk te kunnen eindigen, worden sommige zwemmers voor meerdere estafettes ingedeeld, en anderen niet. Wanneer het programma het toelaat, zullen zoveel mogelijk zwemmers estafette mogen zwemmen.

Minioren/Junioren Circuits

Junioren (-jeugd)wedstrijden zijn een nieuw onderdeel van de KNZB circuits. Via zeven wedstrijden krijgen junioren zwemmers de kans om de favoriete afstanden te zwemmen maar ook worden ze uitgedaagd om de wat langere en wellicht zwaardere afstanden te zwemmen. Belangrijkste doel van dit circuit is het ontwikkelen van de complete zwemmer! De jeugdzwemmers worden in dit circuit gestimuleerd om zich te blijven ontwikkelen op een breed scala aan slagen en afstanden. Wel gaat de zwemmer/zwemster al leren om keuzes te maken met het oog op het zwemmen van finales later in het programma.De wedstrijden zijn bedoeld voor jongens junioren 1 t/m jeugd 2 en meisjes junioren 1 t/m jeugd 2. Deze wedstrijden bevatten finales, waarbij per leeftijdsgroep wordt gezwommen om de eer en eventueel prijzen. De organisatie (vereniging of Regio) kan er voor kiezen om ook senioren toe te voegen aan dit circuit. Zij zwemmen dan aparte finales.

Regionale en Nationale Kampioenschappen

Om mee te mogen doen moet je sneller zwemmen dan een daarvoor gestelde limiettijd. In november zijn er de Brabantse Winter Kampioenschappen (BWK) en in mei/juni zijn er de Regionale Zomer Kampioenschappen (RZK). Daarnaast zijn er in de zomer en winter ook nog Nederlandse Kampioenschappen. Ook hiervoor moet je limieten halen. 

Masterwedstrijden 

Vanaf het jaar waarin je 21 wordt, mag je meedoen aan masterwedstrijden. De Zuidelijke Cirkel is een wedstrijdreeks in Brabant, Zeeland en Limburg met zes wedstrijden. Er zijn vrije slag en wisselslagklassementen, zowel over korte als over lange afstanden. Ook zijn er in januari en mei Nederlandse Kampioenschappen speciaal voor masters.

LAC-wedstrijden

LAC staat voor Lange Afstands Circuit en is een serie wedstrijden met lange afstanden. In de loop van het seizoen worden de afstanden steeds langer. Hieronder zie je welke afstanden er in welke periode op het programma staan. LAC-wedstrijden zijn goed voor je conditie, en ook erg leuk omdat je jezelf uitdaagt om steeds verder te zwemmen. Een deel van de afstanden wordt ook gezwommen tijdens de competitie, circuit-wedstrijden en/of de vierkamp. De LAC-wedstrijden staan opgenomen in de wedstrijdkalender. 

Open water wedstrijden

In de zomer doen verschillende leden van zegenwerp mee aan open water wedstrijden in Nederland. Open water zwemmen is de tak van wedstrijdzwemmen die plaatsvindt in het open water: meren, plassen, kanalen en rivieren. Daarnaast wordt er ook nog in (open) zee gezwommen. De afstanden variĆ«ren hierbij van 250 meter tot wel 10 kilometer of meer, afhankelijk van je leeftijd en waar je je voor inschrijft. Er wordt meestal schoolslag of vrije slag gezwommen. 

Limietwedstrijden en Overige wedstrijden

Om limieten te behalen voor diverse Kampioenschappen worden er limietwedstrijden georganiseerd. Deze wedstrijden zijn er niet alleen voor de zwemmers die dichtbij een limiet voor de diverse kampioenschappen zitten, maar voor iedereen die een afstand wil zwemmen en zo een persoonlijkrecord (pr) of clubrecord wil aanscherpen! Daarnaast doen we aan nog een aantal wedstrijden mee. Dit is op uitnodiging van andere verenigingen en een mooie gelegenheid om een persoonlijk record of een limiet voor de Brabantse of Regionale Kampioenschappen te zwemmen. De TC bepaalt aan welke wedstrijden we deelnemen. Wil je aan een bepaalde wedstrijd deelnemen, bespreek dit dan met de TC!