Het begin – De jaren '60
Wanneer in 1961 aan de Esscheweg het gemeentelijk openlucht zwembad is gebouwd, kan de zwemsport binnen Sint-Michielsgestel pas echt van de grond komen. Daarom komen op 4 juli 1963 een aantal enthousiastelingen bij elkaar in café Immens om een zwemclub op te richten. Als naam voor de nieuwe zwemclub wordt "Zegenwerp" gekozen, naar het landgoed, waarop het zwembad is gelegen. De voorzitter van de vereniging wordt dokter Heessels.
Er zijn voldoende leden om een Heren-poloteam te vormen en zij doen dat jaar ook al mee in de competitie. Het seizoen daarop zijn er ook voldoende dames om een Damesteam te vormen, zodat Zegenwerp met twee teams kan inschrijven.
In de winter wordt er getraind in het instructiebad van het Instituut voor Doven (iets groter dan uw huiskamer, minstens twintig graden warmer en een chloorlucht die je buiten al 50 meter voor de ingang kon ruiken). Binnen wordt er op woensdagavond 2 keer een half uur getraind, maar omdat er maximaal 20 personen tegelijk mogen zwemmen, moet je voor de training een kaartje (voor 1 of 2 kwartjes) kopen. Kom je als 21e, dan heb je pech gehad die week.
In de zomer is het bekende buitenbad de trainingsplek. Buiten kan iedereen minstens 2 keer drie kwartier trainen, en gaat de conditie met sprongen vooruit, vooral in warme zomers. De zomer is sowieso het hoogtepunt van het seizoen, met grote polotournooien (zoals Winterswijk, Olst, Waalwijk en natuurlijk ook het jaarlijkse Zegenwerp-polotournooi). Aan recreatief zwemmen en wedstrijdzwemmen wordt niet veel gedaan, dat is er voornamelijk om je hoofd boven water te houden bij het poloën. Eens per jaar worden de clubkampioenschappen gehouden, maar daar staan vaak meer klokkers op de kant, dan dat er zwemmers in het water liggen en een enkele keer is er een zwemwedstrijd op uitnodiging.

Crisis afgewend – Jaren '70
Eind zestiger, begin zeventiger jaren blijkt de eerste lichting poloërs er langzaam mee te stoppen en omdat er weinig jeugdleden zijn, is weinig tot geen opvolging. Inmiddels is Theo Huijsmans, na zijn trouwen, in Gestel komen wonen en lid geworden van de vereniging. Theo had jarenlange ervaring bij zijn oude vereniging Daphnia (uit Hoeven) en ziet waar het verkeerd loopt. Samen met dokter Theo Schure (de tweede voorzitter) stelt hij een plan op om de toekomst voor de vereniging veilig te stellen. Hij gaat, samen met Cees Sips, een cursus volgen voor zwemtrainer en daarna nog een aantal vervolgcursussen. Ook wordt er veel reclame voor de vereniging gemaakt op de basisscholen. Dit heeft als gevolg, dat het ledenaantal in een paar jaar tijd verdrie- en vervolgens verviervoudigt (van 50 naar zo'n 200 leden), en dat er voor het eerst in 10 jaar ook aandacht wordt geschonken aan het wedstrijdzwemmen. De zwemmers worden verdeeld in een vijftal trainingsgroepen (nu acht) al naar gelang hun capaciteiten. Hierdoor wordt de ruimte in het badje van het Instituut te klein, en gaat men ook zwemwater huren in het toen gloednieuwe zwembad (25 meter lang!) van de Psychiatrische Inrichting Voorburg in Vught (nu Reinier van Arkel). Er kunnen nu ook jeugdteams (jongens en meisjes onder 16) opgericht worden, en ook op zwemgebied gaat Zegenwerp meedoen met de Kringcompetitie.
Voor het Herenpoloteam komt de jonge aanwas te laat, in 1975 zijn er te weinig leden over om een team in te schrijven voor de competitie, maar één jaar later zijn er een paar jonkies oud genoeg om, samen met de overgebleven oudere heren, een Heren-team te vormen. Inmiddels is Jan van de Coevering ("Jan Coef") voorzitter geworden. Langzaam maar zeker worden de prestaties beter (Dames bekerkampioen 1978) en ook op zwemgebied stijgt de kwaliteit. De eerste Brabantse Limieten worden gehaald (Leon Huijsmans, Reinier Jeronimus). De clubkampioenschappen worden nu, verspreid over de zomer, op drie weekenden gehouden en worden grootse evenementen met meer dan 100 deelnemers. Eveneens in 1978 wordt Zegenwerp gevraagd om mee te doen met de 24-uurs Zwemmarathon in Sint-Oedenrode. Een sportevenement, dat is uitgegroeid tot een traditionele happening, waarbij veel wordt gevraagd van de deelnemers, met zijn eigen specifieke voorbereiding.

De successen komen – Jaren '80
Vanaf 1980 wordt er ook getraind in zwembad de Haagakker (25 meter en 6 banen)in Boxtel. Allereerst op zaterdagochtend voor de jongste zwemmers en heren waterpolo, daarna ook voor alle andere groepen. Het Damesteam moet een jaar verstek laten gaan in de competitie, maar ook na één jaar is er een compleet nieuwe lichting die het vaandel kan overnemen. Inmiddels zijn er bij het waterpolo 8 teams, van pupillen tot dames/heren. Het bad in Boxtel is het thuisbad en het niveau wordt steeds hoger. Zo hoog dat het Heren 1 team voor het Boxtelse bad geen dispensatie meer krijgt en "thuis" gaat spelen in Veghel. Het niveau is zodanig hoog, dat er betaalde trainers van buitenaf aangetrokken worden, om verdere groei te waarborgen. Ook worden diverse leden van Zegenwerp geselecteerd voor het Brabants Team. Het badje op het Instituut wordt gesloopt en alle trainingen worden in Vught of Boxtel gegeven. Bij het wedstrijdzwemmen worden de eerste medailles gehaald op de Brabantse Kampioenschappen (Leon Huijsmans, Joris van Hulten).
Eveneens wordt in 1980 - uit de OVD*-groep - de CREZ opgericht, de Commissie Recreatief en Elementair Zwemmen. De eerste taak die deze commissie op zich neemt is het organiseren van de Kampeerinstuif. Het diplomazwemmen (ABC en Vaardigheden) komt ook onder de hoede van de CREZ en daardoor ontwikkelt Zegenwerp zich steeds meer als zwemopleiding. Hierdoor is de vereniging steeds verzekerd van een aanwas van jonge zwemmertjes. Behalve dat worden ook de Zwemvierdaagse, de Fietstocht, Dag voor Oudere Jeugd, Allerkleinstenfestival etc door de CREZ opgezet.
De verschillende disciplines vergen zoveel werk, dat het niet meer door 1 persoon is uit te voeren, en er wordt een Zwemcommissie en een Polocommissie opgericht. Het werk wordt verdeeld over meerdere personen en meer activiteiten kunnen worden ontplooid. In 1987 wordt een van de familiekleedkamers (al jaren in gebruik als opslagruimte) van het buitenbad omgebouwd tot verenigingsruimte. Als naam wordt "'t Overdekte" gekozen. Vrijwel alle werk wordt door de eigen leden verricht.
Wanneer de vereniging 25 jaar bestaat (1988) lukt het om voor het eerst de marathon te winnen, de zwemploeg promoveert en de meerdere poloteams worden kampioen.

Steeds een treetje hoger – Jaren '90
Deze lijn zet zich voort in de jaren '90. Inmiddels heeft Henri Schellekens de voorzittershamer van Jan overgenomen. De eerste deelname aan de Nederlandse Kampioenschappen (Maaike Dukelo) is een feit, en de trainingsuren nemen verder toe. De marathonploeg van 1994 zet een nieuw Nederlands Record neer (exact 134 km). Theo Huijsmans wordt als hoofdtrainer opgevolgd door de eerste betaalde zwemtrainer bij Zegenwerp, Adri de Laat. Dit geeft nieuwe impulsen en nieuwe hoogtepunten bij het zwemmen èn het waterpolo. Toch kan dit niet voorkomen dat er problemen ontstaan bij het waterpolo. Er blijken binnen de vereniging te weinig scheidsrechters te zijn om alle teams in te mogen schrijven en in sommige leeftijdsgroepen is er een spelerstekort. Hierdoor haken spelers af. Samenwerking met Neptunus'58 uit Schijndel is de mogelijkheid om voor beide verenigingen het waterpolo een goede overlevingskans te geven. En zo wordt SWNZ (Samenwerking Waterpolo Neptunus'58 Zegenwerp) geboren met als thuisbad de Molenheij in Schijndel.
Op woensdagavond wordt een begin gemaakt met het Aquajoggen. Een nieuwe doelgroep wordt hiermee bereikt. Vanwege het succes komt er al snel een tweede groep op maandagavond bij.
De oudere wedstrijdzwemmers komen in contact met het Masterszwemmen en een fanatieke groep ontstaat. Verschillende oud-zwemmers komen hiervoor terug bij de vereniging. David Groenendaal haalt op de Nederlandse Kampioenschappen de eerste nationale titel binnen.

Een nieuw millennium – Jaren 2000
Adri de Laat gaat ook training geven bij PSV, waardoor hij minder aandacht aan Zegenwerp kan besteden. Dit leidt na een paar jaar tot een nieuwe hoofdtrainer, Bart van Betuw.
Enkele Masters gaan zelfs naar de Europese en Wereldkampioenschappen zwemmen. De Minioren (onder 12 jaar) verdienen een vaste plaats bij de Kring Speedo Finales.
In het begin van het nieuwe millennium blijkt dat de badhuren fors blijven stijgen. Financieel komt de vereniging wat krapper in zijn jasje te zitten. Tevens blijkt dat er binnen de vereniging te veel dingen langs elkaar gebeuren en blijken irritaties te groeien. Het bestuur besluit, middels Heidesessies met de kaderleden, te brainstormen om de toekomst van de vereniging onder de loep te nemen. Zo wordt het Elementair en Recreatief Zwemmen verplaatst van de CREZ naar de Zwemcommissie. Een ander initiatief is het komen tot een Jeugdplan. Theo Huijsmans volgt Henri Schellekens op als voorzitter.In 2008 krijgt het waterpolo een enorme boost, na een geweldig geslaagde polo clinic worden in seizoen 2008/2009 twee pupillen teams ingeschreven voor de competitie. Annemieke van der Steen en René Visser slagen beide voor hun trainers A cursus. Theo Huijsmans neemt samen met nog drie andere bestuursleden afscheid m.u.v. het voorzitterschap worden de opengevallen plaatsen snel aangevuld. 
Onze hoofdtrainer gaat het na 7 jaar wat rustiger aan doen, maar blijft wel nauw betrokken bij de club. Voor het eerst in onze geschiedenis hebben we tijdens de Speedo finales een KAMPIOEN, Manon Kampman wint op de 100 meter rugslag de gouden medaille. Door de slechte financiële situatie starten we in 2010 met het organiseren van een kerstmarkt. Dit blijkt een groot succes te zijn. 
Omdat we geen nieuwe hoofdtrainer kunnen vinden, gaat de zwemcommissie onze wedstrijdgroep aansturen. Er wordt met de competitie enkele jaren in de middenmoot van de D1 competitie gezwommen. Op de Brabantse kampioenschappen worden er regelmatig enkele medailles gehaald. Jammer genoeg verlaten er in 2011 een paar goede zwemmers onze vereniging. 
Na 8 keer Argo wint 2012 Zegenwerp met drie debutanten in de gelederen de marathon met een afstand van 130.300 meter. Manon Kampman zwemt op 29 april 2012 in Veldhoven een Brabants record 0.33.95 op de 50 meter rugslag.

November 2012

.

joke en patricia geslaagd als trainer-001.jpgkamp2.JPGkamp3.JPGkamp4.JPGzwemles 16-2-13 3.jpg